2011 feb – Winterexpeditie Noorwegen

Winter Expeditie Noorwegen

Dag 1, Onderweg naar Lillehammer
De expeditie is begonnen! Gisteravond rond 0.00 uur kwam ik aan op Oslo-Gardermoen.  De vlucht was laat vertrokken, maar toch op tijd, dus het was slechts 1 uur en 25 min vliegen. Had alle ruimte. 3 stoelen voor mij alleen, dus ik had niks te klagen. Eenmaal aangekomen op de airport begon een man Noors tegen me praten. Ik legde hem uit dat ik niet van daar was en geen Noors sprak. Hij gaf me een compliment en vertelde me dat ik er typisch Noors uitzag! haha! Wat een giller! Maar wel leuk…..
Al snel had ik mijn tas van de bagageband en daar stond bij de uitgang John op mij te wachten! De groep was deels al naar bed. Ze waren allemaal ontzettend moe van de reisdag. Enkel Marta kon ik nog ff ontmoeten. Wel de crew was nog opgebleven om me snel nog even te begroeten. En nog iets wat mij niet verteld was….buiten de crew was er ook een camera-team. Ook deze 2 mannen stelden zich voor (gelukkig nog zonder camera) en vertelden dat ze een soort van documentaire gingen maken van de reis. Elke dag zullen zij een korte samenvatting maken en foto’s en filmpje op Facebook zetten. Op de Norway. your way site zullen ze dit 1 of 2x per dag plaatsen, dus hou deze sites goed in de gaten!
Eenmaal ingecheckt ben ik ook gelijk naar mijn kamer gegaan. Er stond een groot bed voor mij alleen en de kamer was zeer ruim en netjes. Wat zijn wij toch bofkonten! Het bed lag heerlijk, maar ik heb geen oog dicht gedaan! Te veel energie en te veel zin om te gaan beginnen!

Eenmaal opgestaan om 6:30 uur (ja,ja,…voor de wekker dus) ben ik lekker gaan douchen en heb ik op mijn gemakt mijn winterkleding klaar gelegd voor de dag.  Bij het ontbijt tref ik de cameraploeg en praten zij mij bij over de plannen die ze hebben de komende dagen. Eenmaal terug op de kamer tref ik mijn goodie-bag nog aan….zou ik jullie bijna vergeten te vertellen. Een tas van Visit Norway vol met leuke spulletjes. Handgemaakte wanten, een thermosfles, een t-shirt, maar ook een usb-stick en heel veel chocolade! Ik prop alles samen en krijg alles nog net in de tas!’

Op dit moment zitten we in de trein naar Lillehammer. Prachtige natuur nu al onderweg. Langs een meer onder een deken van sneeuw. Maar ik moet ff naar de cameraploeg…. ben er straks weer! Na al die spannende activiteiten die we vandaag op de planning hebben staan!

De rit naar Lillehammer was toch wel bijzonder. Niet eerder heb ik in een coupe gezeten met 6 camera mensen; 2 Professionals en 4 hobby fotograven. En daar zit ik dan…met mijn huis- tuin-keuken fototoestel…. Ik besluit mijn fototoestel maar weg te steken en gewoon te genieten van het uitzicht. We rijden langs een meer van maar liefst 120 km lang meer en de tijd vliegt voorbij. Voor we het weten zijn we anderhalf uur verder en moeten we alweer uitstappen. Ik kan je vertellen…een hele belevenis met zoveel tassen en camera-toestanden. Het lijkt eigenlijk wel veel op een rondtourende big-brother…. maar we hebben nu al een hoop lol samen, dus dat belooft wat te gaan worden.
Eenmaal in Lillehammer worden we opgewacht door een leuke gids; Heidi. We gaan als eerst heuvelopwaarts met een busje, waar we gaan sleeen van een piste af! Geweldig! We krijgen de smaak al snel goed te pakken en we mogen nog een keer….en nog een keer….en we gillen het uit van het lachen. De cameraploeg gaat contstant mee, dus het is nog even wachten op hun foto’s. Zij beloven deze spoedig op Facebook te zetten. Het enige wat wij hoeven te doen is dus gewoon lol hebben en genieten……en dat hebben we zeker!
Na deze doldwaze ritjes krijgen we een heerlijke lunch in een tipi-tent aangeboden. Een vuurkorf brandt in het midden en we krijgen een heerlijke lunch van een ragout met rendier en champignons en een heerlijk toetje na. Ook maken we kennis met de drank van Noorwegen…..Aquavit….het ruikt naar terpetine…en ik heb dat nooit geproefd, maar ik denk dat het ook zo smaakt! haha! Maar we genieten er wel van….na deze buitenlucht is dit een welkome verwarming van het lichaam! Ondanks de overalls die we al van hen gekregen hebben!
Na de lunch gaan we terug naar beneden en gaan we naar het Olympisch Museum. Ik hou niet van museums, maar dit is zeer zeker de moeite waard!
Als afsluiter van de middag gaan we dan bob-sleeen. Natuurlijk niet de echte bobslee, maar een soort van kunststof badkuip. We worden uitgerust met een degelijk helm en we gaan met 6 man de bob in. Met maar liefst 100 km per uur razen we naar beneden! Dit is echt geweldig!!!! Wat een ongelofelijke krachten op het lichaam. 3x het eigen lichaamsgewicht zelfs…niet te beschrijven, hoe stoer dit is. Het is gewoon zo spannend en gaat zo snel, dat je enkel de bochten kunt meekrijgen. Af en toe denk je dat het niet meer harder kan, maar dan voel je nog meer 3g krachten op je lijf…..na een dikke 17 seconden is het al voorbij! Maar het lijkt een eeuwigheid omdat het zo hard gaat! Ook deze rit mogen we 3x doen….wat zijn we toch geluksvogels…..ook hier later filmpjes van.
De avond worden we getrakteerd op een drankje in de ijsbar en nemen we een kijkje in de cathedraal waar we vanavond zullen blijven overnachten. Het is er ontzettend mooi. De bar, de verlichting, de drankjes….alles klopt hier….nu maar hopen dat dit later vanavond ook met de bedden zo is…..

Dag 2 Oslo
Als eerste moet ik nog wel ff vertellen dat we gisteren nog ontzettend lekker hebben gegeten in een trollengrot! Het restaurant was erg gezellig en sprookjesachtig ingericht en we hebben ons er goed vermaakt. Na het eten kwam iedereen ook in een dipje terecht….maar we moesten nog ff volhouden, want pas om 23:30 uur konden we met sleetjes op weg naar ons ijshotel. Eenmaal bij het ijshotel aangekomen, kreeg iedereen zijn superdikke donzen mummyslaapzak, een extra deken en een kussen en mochten we een bedje in de cathedraal gaan uitzoeken. Heel bijzonder moet ik zeggen….slapen in een cathedraal! Maar we waren echt allemaal serieus blij een bed te zien en lagen dan ook binnen 5 minuten allemaal in coma. Er was nogal wat geronk en gesnurk op de zaal, maar dat deed verder niemand wat….iedereen lag al snel in een diepe slaap en we werden pas om 7 uur wakker toen de neon-verlichting langzaam aan ging in het ijshotel. Heerlijk wakker worden!
Na een lekker ontbijtje zijn we met een busje terug gebracht naar het station van Lillehammer, waar we onze treinreis terug begonnen naar Oslo. Na dik 2 uur in de trein te hebben gezeten, en een ander taxi ons naar ons hotel bracht, kregen we weer ieder onze eigen kamer in het Rica Hotel. Het is een mooi hotel dat pas vorig jaar opnieuw geopend is. Dus mooie, modern ingerichte kamers. Wat hebben we toch weer geluk!
We hebben wel maar 10 min om ons om te kleden en weer te verzamelen in de lobby als we weer officieel worden ontvangen met koffie en pannenkoeken met jam en room.
We vervolgen onze weg naar de snowboardwedstrijd en krijgen er de finale van de mannen te zien op de tijdens de Oakley Arctic Challenge event, de officieele trial voor de Wereld Kampioenschappen volgend jaar in Oslo.
Ook hier worden we weer welkom geheten en krijgen we een VIP bandje om overal binnen te komen. Maar eerst gaan we een kijkje nemen naar de finale, want slechts 10 snowboarders laten nu hun kunsten zien en stormen de piste af. Met genot kijken we naar de jumps, de twists en de rondtollende snowboarders voor onze neus.
Na afloop mogen we nog met de winnaar uit de VS op de foto (weet bij god niet hoe de jongen heet) en gaan we nog iets drinken in de VIP tipi-tent….
Eenmaal aan de borrel verteld de crew ons dat een bekende Noorweegse snowboarder en tevens organizator van het event aan de andere kant van de tafel zit. Ze willen hem vragen een foto met ons te maken, maar uiteindelijk besluit John het niet te doen….aangezien hij vaak niet in de media wenst te komen. En tja…op die momenten is het natuurlijk aan Nance uit Nederland om in actie te komen. Ik stap op de 2 mannen af en vraag of we met hem op de foto mogen. Geen probleem! Deze leuke foto volgt later.
Nu zijn we net terug van de wedstrijd bij ons hotel aangekomen en gaan we over een kwartiertje alweer verzamelen voor een rondleiding door Oslo. 2 uurtjes zal onze gids nodig hebben om wat hoogtepunten van de stad te laten zien. Daarna zullen we gaan dineren in Oslo centrum.

De rondleiding was erg leuk! De man die ons rondleide wist het allemaal leuk te vertellen en wist ook werkelijk alles wat we hem zoal vroegen! We zijn langs het parlementsgebouw, het stadshuis, het opera gebouw en talloze ander mooie gebouwen gewandeld die iets beteken voor de stad Oslo. Maar liefst 2 uur hebben we de kou getrotseerd, want koud is het…. is nu zo’n -10 graden en het wordt de komende nacht nog flink kouder.
Na de rondleiding worden we met de taxi naar een leuk restaurant in Oslo gebracht, waar we pas weer de tijd hebben om helemaal tot rust te komen en de leuke en zeer ontspannende dag te laten bezinken. Na het eten zijn we ook allemaal zo moe, dat zelfs Nance niet meer in is voor een feestje. Maar goed…dat is ook wetende dat er vandaag op dag 3 alweer een druk programma op de planning staat.

Na een heerlijke nachtrust (en die had ik sinds 2 weken ook echt nodig) ben ik goed uitgeslapen en ga ik me klaarmaken voor dag 3. Douchen en ski-kleding aan, want we gaan na het ontbijt richting Norefjell, een ski-dorp op zo’n 100 km van Oslo.

Dag 3, Norefjell…geweldig mooi ski-resort
Na het ontbijt in Oslo zijn we dus met de kleine touring bus richting westen gaan rijden. Na een 2 uurtjes rijden (met een mooie tussenstop in de sneeuw) komen we aan bij Norefjell. Het blijkt een werkelijk fantastisch mooi gelegen ski-resort te zijn. Ik had veel verwacht, maar dit lijkt echt een droom die werkelijkheid wordt! Een prachtig nieuw hotel, in 2009 geopend, is tegen de bergen opgebouwd en heeft een magnefiek uitzicht op de pistes van Norefjell. We worden ontvangen door onze ski-leraar voor vandaag en worden als eerste verwelkomt met een zeer goede lunch in het nieuwe en supermoderne hotel. Na de heerlijke lunch krijgen we onze eerste cross-country ski les… we krijgen onze uitrusting en begeven ons op een route rondom een klein meertje. Ik heb de smaak al snel te pakken en we lachen, gieren en brullen als we ff bergafwaarts gaan. Is toch ff heel anders dan gewoon skieen…..
Na wat hilarische valpartijen en een videopname van onze crew, vervolgen we onze weg om nog en stukje op ons eigen te skieen. Na een paar uurtjes gaan we rechstreeks door naar de Spa van het Quality Resort. Een geweldig stukje sauna bovenop het hotel en op het hoogste puntje van de berg. Ik kan jullie niet beschrijven hoe mooi dit was….enkel dat er dus met zonsondergang en een lekker glas champagne te zaten genieten in het zwembad bovenop het terras buiten in de sneeuw…. Dit was zo’n moment….once in a lifetime! Wat zijn wij toch bofkonten….Ook duiken we nog ff met z’n allen de sauna in…voor een Noors ritueel….opwarmen…om vervolgens met z’n allen de sneeuw in te rennen en op de knieen te gaan in de sneeuw…en natuurlijk doen we dat….hilarisch filmje zal volgen…
En of de dag nog niet mooi genoeg was, zijn na afloop van al dit spa genot onze hytte gaan opzoeken. een prachtige hut dichtbij het hotel. Iets verderop is een groot en luxe chalet, waar we wederom met champagne werden ontvangen en  zojuist hebben genoten van een voortreffelijk 4 gangen diner met daarbij passende witte en rode wijnen. Als afsluiter zitten we nu na te genieten met een glas bier…..wat hebben we het toch slecht hier. Zo bijna gaan geloven dat ik naar huis wil…. ;-)

Dag 4, van Norefjell naar Voss
Vandaag ben ik aan de beurt om een dagboek bij te houden voor Visit Norway. Ieder van ons moet verslag doen over 2 dagen. Aangezien ik dit in het Engels moet afgeven en we echt weinig tijd hebben om ons verhaal te schrijven, zal ik vandaag mijn blog in het Engels schrijven….

This morning we woke up at this beautiful resort in Norefjell where we stayed the night before. When we had packed our luagage we went back to the main cabin, where the chef prepared this amazing breakfast for us. Scrambled eggs, saucages, bacon, fruits, cheeses, fresh bread…everything was there! After this wonderfull breakfast we left Norefjell with our touring car to drive back to the mainroad no 7 towards Bergen. A lot of frozen lakes and great views to explore on our way.

On our way we pass this village Gol, where we are turning on to the road 52, which goes all the way through the Hemsedal. The mountains become higher and higher and the views are therefore becoming even greater and greater. Within this area are some of the highest mountains of Norway!
After a few short tunnels we come into the area of Laerdal, where we are going to the largest tunnel of North Europe! The Laerdaltunnel is almoust 25 km long!
Just coming out of the tunnel we arrive very quickly in Flam, where we had lunch in this nice beer brewery! The owner explaned us how he started up this Ægir Brewery in 2007. In a short time they had received national and international press and awards. They were named “Brewpub of the year” in 2008 and 2009 for all of Norway!
We are very lucky that we may try 5 handcraftmade beers; Bøyla Blonde Ale, 4.7%, Ægir India Pale Ale, 6.5%, Rallar Amber Ale, 4.7%, Sumbel Porter, 4,7% and Natt Imperial Porter (10%) together with this nice sandwich with pork meat. Lovely!
After lunch we have some time left to go to see the Flamsbanen, the wellknown train which departs from Flam into the mountains. But we have to get on the boat which is leaving Flam and heading to Gudvangen. This boattrip is situated in the innermost part of the Aurlandsfjord, a tributary of the 204 kilometres long and up to 1308 metres deep Sognefjord.  Surrounded by steep mountainsides, roaring waterfalls and deep valleys, this is a real paradise and great experience!
On our way we have some tasting of different cheeses. White cheeses, but also the famous Nordic brown goat cheese! It tastes very creamy, soft and sweet. A very special taste as I didn’t discover anywhere else so far.
When we are back on the boat, the fjord is getting more narrow and the walls are getting more steep. Also it seams to become colder, and we can see that also on the ice which is floating on top of the water. And then….we see this lonely seal in the water! What an exciting moment!
We are looking how the boat crashes into the ice and is finding his way to the docks again. In Gudvangen we go back on land where we get on back on the bus again, which brings us all the way to Voss, where we are so lucky to stay on the Fleischer’s Hotel. This hotel was built back in 1889 and is built in Swiss style.
After a brake to refresh ourselves and a coffee or wine in the lounge, we had this great diner in the restaurant….again… day after day…we are so spoiled! We love Norway, we love the people who are really so kind! And we like the nature, the sceneries and every second of this once in a lifetime experience!

Dag 5, Skieen in Voss en naar Bergen
Vandaag konden we uitslapen….althans…we hoefden pas om 10 uur te verzamelen om te gaan skieen. En dus hadden we vanochtend lekker wat tijd voor onszelf en op het gemak te ontbijten. Onze gids Erik Ostille staat al op ons te wachten en heeft er veel zin in. Hij is ontzettend blij dat hij in de tijd van de baas met ons mag gaan skieen, maar we weten op dat moment nog niet waarom…
We lopen met z’n allen aan de achterkant van het hotel de helling op, waar we de gondel omhoog nemen. Bovenop krijgen we onze ski-uitrusting uitgereikt. Alles is tip top in orde en ik krijg een mooi wit Girl Power helm! Past leuk bij mijn outfit! J
We gaan met z’n allen in de stoeltjeslift verder naar boven, waar we ook kennis maken met de andere ski-leraar. We beginnen met wat basisoefeningen en al snel blijkt dat mijn ski-ervaring toch net iets verder gaat dan die van de andere 4 team-leden. Zij hebben allemaal nog nooit geskied en staan dus als een bambi op de sneeuw. Na 2 oefeningen vraag ik de leraar of hij het erg vindt als ik mijn eigen plan trek en ga vervolgens dus alleen een piste af en kom daarna weer met dezelfde stoeltjeslift omhoog. Tot mijn verbazing staat Erik bovenaan de lift op mij te wachten en vraagt hij me of ik het leuk zou vinden een stuk met hem te gaan skieen…en natuurlijk vind ik dat leuk, want ik heb geen ski-map bij me, ken de weg hier nog niet en vind het zeker leuk om met iemand samen te skieen. En dus daar gaan we…maar niets vermoedend neemt hij me mee naar de top, vanwaar we de zwarte piste omlaag nemen naar het dal! Geweldig!!! Hij maakt een paar foto’s, die ik later nog van hem hoop te krijgen. Ik zit weer snel terug in het ritme…zelfs na een dik jaar niet te hebben geskied. Heerlijk om weer op die latten te staan. En Erik…die vliegt links en rechts langs me door…en al snel blijkt waarom…hij heeft gewoon jarenlang op internationaal niveau geskied toen hij tussen de 16 en 21 jaar was….is 2 x nationaal kampioen geweest in zijn klasse en heeft mee mogen doen aan de Olympische spelen! Dus dat is niet zo maar een ski-leraar!
We nemen nog een aantal pistes alvorens we de rest van de groep treffen voor de lunch.
Op de piste eten we een heerlijke hamburger die ons de energie geeft om weer verder te skieen. De middag gaan de 2 leraren nog met de groep mee, dus ’s middags ga ik skieen met Beate. Ook zij is van de crew en is gisterochtend pas aangeschoven bij onze groep.
Met z’n tweeen hebben we het goed naar onze zin en nemen we nog een aantal afdalingen alvorens het alweer tijd is om te gaan verzamelen en de bus te nemen naar Bergen.
In Bergen aangekomen nemen we de Floyenbanen. Vanaf het plateau bovenop hebben we een magnefiek uitzicht over de stad en de haven. De zon is net onder, dus er valt nog een mooi schemerlicht over de stad. We staan allemaal te genieten van het einde van alweer een mooie dag! Maar de dag is nog niet voorbij en worden beneden alweer opgevangen door een gids die ons nog wat van de stad laat zien en natuurlijk meer verteld over de oude pakhuizen. Hier worden we weer opgevangen door een andere gids die ons vergezelt naar dit wederom uitstekende restaurant, waar we weer worden verwent met een smaakvolle vissoep Bergen, een overheerlijke wolfsvis filet met risotto en als toetje een kaasplankje. We rollen hier echt allemaal van de tafel af en kunnen daarna in de bus niet meer zitten van de opgezwollen buikjes! We zijn het er allemaal over eens dat we na deze reis allemaal op dieet moeten! J

Maar nu nog niet…nu nog genieten….
De bus brengt ons naar de haven, waar we de Hurtigruten boot opgaan. We krijgen er allemaal een cabine en ik ben de gelukkige die een stukje film moet doen. Om de beurten worden we gevraagd stukjes film op te nemen en korte interviews te doen voor de camera. Zo willen ze mij nu volgen hoe ik naar mijn hut loop en deze hut open maak met mijn sleutel en naar het raampje van de hut moet lopen. Zo gezegd, zo gedaan en dus volgt de camera mij op zoek naar mijn kamer. Maar het wordt een grote lachfilm en alles wat er ook maar mis kaan gaat, gaat er mis. Allereerst wordt mijn kamernummer overgeslagen en blijkt die in het midden van het schip te zijn. Na 3 pogingen, krijg ik eindelijk de deur open en kom ik in een kamertje zo groot als een bezemhokje terecht, waar dus natuurlijk ook geen raam zit! Er is enkel een bed en een klein wastafeltje en ik schiet dus in de lach, want wat moet ik hierover vertellen!?!? Ook de cameramannen schieten in de lach, want we passen nauwelijk met z’n drieen in het hokje! En geluk dat ik heb, is mijn kamer ook nog naast de machinekamer en trilt ie zowat uit z’n voegen! Maar we hebben de grootste lol en daar gaat het natuurlijk ook om. Ze vragen me waar het raam zit en ik vertel ze bloedserieus, dat je dan het schilderijtje opzij moet schuiven….tja…is zo’n moment waar je natuurlijk bij moet zijn, maar ik piste bijna in mijn broek van het lachen!
We sluiten de dag af met een biertje in een iets wat grotere hut van iemand anders. Ook leuk om met z’n allen in zo’n hutje te zitten en vooruit te blikken naar morgen als we naar Alesund varen en daar gaan vissen!

Dag 6, Diepzeevissen in Alesund
Als we deze ochtend wakker worden gaan we in ons bedje heen en weer in de boot. Het water wordt ietswat ruwer, want we gaan langzamer de fjorden uit en komen dus bij de open zee. Voordat we echt open water zijn, ontbijten we nog snel. Rond acht uur bereiken we de kustlijn en zoekt ieder zijn weg op het dek om wat foto’s te maken. Voor het eerst hebben we echt een paar uurtjes de tijd om rond te kijken, wat praatjes te maken met de mensen (veel aanspraak heb je vanzelf met zo’n cameraploeg die je achtervolgt) en zelfs een kijkje te nemen bij de kapitein.
Want tja…we hebben nu idd overal een streepje voor en daar maken wij maar al te graag gebruik van. En dus mogen we stuk voor stuk een praatje maken en krijgen we het schippersvak in 10 min uitgelegd. Erg leuk moet ik zeggen en de mensen zijn ook echt allemaal ontzettend geinteresseerd.
Rond 12 uur komen we aan bij Alesund en vlak van te voren wordt ik door de crew erop geattendeerd dat er een regionale nieuwszender op de kade zal wachten totdat wij van boord komen. Ze hebben de winnaars van tevoren via internet bestudeerd en ze willen mij graag een tijdje volgen bij onze rondleiding in Alesund. Heel bijzonder allemaal! :-)
Ook zal een radio-station Caroline interviewen en zullen we allemaal nog worden benaderd met een aantal vragen.
En dus daar gaan we….boot af voor 2 camera-ploegen. Die van onszelf en die van de tv. Ik krijg gelijk een microfoon onder mijn jas in geplaatst en wordt vervolgens een tijdje gevolgd. Ook worden we ontvangen door een locale gids en gaan we met de bus naar de haven, waar we een korte wandeling hebben over de wal langs de vissersboten. Ik maak een babbeltje met de visser en krijg voor de camera de vis in mijn handen geduwd… Gelijk duiken er 5 fotocamera’s bovenop, en moet ik toch echt even lachen met al deze taferelen die zich rondom onze groep afspelen. We beginnen er bijna aan te wennen! Hoe dan ook….we vervolgen onze weg naar het hoogste punt van Alesund, waar we wederom een mooi uitzicht hebben over deze havenstad en de fjorden die rondom liggen. De tv-zender neemt nog een interview af en is er vandoor. Vanavond zal dit hier op tv worden uitgezonden. Hopelijk kan ik de uitzending vanavond nog downloaden. Laten we het hopen…zou toch een leuke herinnering zijn.
Vervolgens krijgen we een lunch aangeboden. Een heerlijke kop soep met brood en salami en een stuk gebak.
We moeten daarna weer direct verder naar de boot, waar de kapitein en 3 knechten al op ons staan te wachten. We gaan allemaal aan boord en varen de zee op.
We mogen aanschouwen hoe ze de visnetten van 75 meter diepte omhoog halen en zien krabben en zeer grote vissen voorbij komen. Alles wordt natuurlijk gelijk geslacht en schoon gemaakt. Een waar schouwspel! We genieten er allemaal met volle teugen van en we vergeten ook allemaal hoezeer de boot op en neer schommelt.
Nadat de netten zijn binnengehaald (en dat duurde echt half uur lang) hebben we nog een kleine viscompetitie gehad op de boot. Maar helaas….wij hadden minder geluk en dus moesten we het toch doen met de vissen die de mannen gevangen hadden!
Ook hier wordt ons alles weer uitgelegd en hebben ze allemaal veel geduld ons alles te vertellen dat we willen weten. En er worden zeeliederen gezongen en vistongen afgesneden….als dat geen romantiek is! :-)
Nu zijn we net terug in ons mooie hotel, waar we allemaal weer een hele royale kamer hebben. Is ook wel weer ff lekker na de kleine cabin van gisteren! :-)
Iedereen trekt zich terug om de foto’s te uploaden en blogs te schrijven. Want meestal is het diner avondvullend en krijgen we genoeg wijn om daarna niet meer te willen bloggen….
Komende nacht zullen we vroeg uit de veren moeten….dan hebben we namelijk onze binnenlandse vluch van Alesund via Oslo naar Tromso…..Morgenavond dus hopelijk weer meer nieuws….hopelijk is de connectie op de boot dan beter.
Groetjes en alweer een dikke kus uit Noorwegen!

Dag 7, Sleeën met de husky’s in Tromso
Vandaag moeten we vroeg uit de veren. Om vijf uur gaat de wekker. Om half zes zitten we aan het ontbijt en om zes uur worden we al opgehaald om naar de airport te worden weggebracht. En de dag begint al grappig, want onze taxi-chauffeur heeft me gisteravond op het nieuws gezien. Gelukkig heb ik zelf de uitzending gisteravond laat nog zelf kunnen terugkijken en weet ik ook waar hij het over heeft. Wel grappig, want heb geen idee natuurlijk hoeveel mensen naar dit nieuws gekeken hebben…maar de taxi-chauffeur heeft het in elk geval gezien!
Bij het vliegveld aangekomen moeten we ons al behoorlijk haasten, want vliegtuig vertrekt om zeven uur. En dus is het snel inchecken, veel tassen van de cameraploeg verdelen en al snel gaan we de lucht in….zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn. Niet wachten, maar gewoon in een ruk door. Na een uur zijn we al weer op vertrouwde grond….in Oslo. We nemen daar de volgende vlucht naar Tromso en hebben nog een half uur pauze tussen beide vluchten.
Om 9 uur zitten we in het vliegtuig. Het sneeuwt hier behoorlijk en dus worden de vleugels eerst ingespoten met een anti-vries middel. Bijzonder om te zien…het lijkt wel of het vliegtuig in brand staat, zo komt de stoom eraf!
Na zo’n 2 uur vliegen komen we aan in Tromso. Prachtige landing tussen de fjorden door en hier ligt een behoorlijk dik pak sneeuw. We rijden vanaf het vliegtuig gelijk door naar de plek waar we met de honden gaan sleeen. We krijgen er allemaal dikke pakken aangereikt die we moeten aantrekken voor op de slee. Maar eerst gaan we ingepakt als een Michelin-poppetje (zoals we ons de hele week eigenlijk al voelen) lunchen in een grote tipi-tent. We krijgen er rendier bouillon en een stoofpotje met rendier in. Na deze gezellige lunch gaat het feest beginnen. We gaan sleeen!
Op het terrein zitten ruim 250 honden! Ze leven in koppeltjes in hokken naast elkaar en hebben ook echt allemaal een naam. Ze zijn zo verschillend dat je ze ook echt goed uit elkaar kunt houden…nou ja goed….nog niet alle 250, maar toch… We vervolgen onze weg naar een wat hoger gelegen vlakte, waar de sleeen voor ons al klaar staan. De honden hebben er zin in en staan te blaffen en te janken om te mogen vertrekken! We worden verdeeld over de sleeen en ik ga samen met Paul bij Noel in de slee. Wij hebben 2 prachtige honden voor ons lopen….2 hele lichtgekleurde husky’s die zich toch wel van de rest onderscheiden omdat ze zo identiek zijn. We krijgen een deken over ons heen en daar gaan we….. een voor een vertrekken de sleeen en gaan we een route van zo’n 7 km doen. Iedere bocht halen we de fototoestellen weer tevoorschijn. Wat is dit een mooie ervaring! We schuiven over de sneeuw, de honden zijn dolenthousiast en wij doen niks anders dan genieten van de uitzichten op de fjorden, het sneeuwlandschap en het heerlijk zonnetje dat we vandaag alweer mee hebben gebracht op onze trip. In de slee springen mij de tranen toch wel even in de ogen….wat is dit mooi om allemaal mee te mogen maken! Ik geniet van elke minuut van deze reis!
Na het sleeen worden we weer gelijk doorgebracht naar een Polar Expedition. We krijgen er nog meer uitleg en foto’s te zien van de Noorse ontdekkingsreizigers die als eerste naar de Noordpool en Zuidpool zijn geweest en hoe ze dat destijds hebben aangepakt en hebben ervaren. Na de expeditite gaan we weer door naar de Mack brouwerij. De brouwerij die het meerst Noordelijk gelegen is op de wereld….op 69 graden Noord! Geweldig toch?!
We krijgen een korte rondleiding en mogen er nog 4 biertjes proeven. Die hakken er behoorlijk in na zo’n lange en vermoeiende dag!
We vervolgen onze weg naar de boot, waar we weer aan dek gaan bij Hurtigruten. Dit keer een veel groter en luxer schip. Het lijkt wel een kleine cruiseboot….Na het eten gaan we zelfs ook nog in het donker de jacuzi in, waar we nog een lekker biertje drinken (van Mack natuurlijk) en nog ff nagenieten van deze wederom mooie dag.
We zitten er een tijdje, totdat er ineens storm komt. Onze kleren vliegen zowat in het rond en dus springen we allemaal snel de pool uit….grijpen we allemaal wat kleren en rennen we naar binnen. De mensen die binnen rondlopen, kijken we ons wat vreemd aan…want welke gekken gaan nu met -10 buiten op het dek in een bubbelbad zitten?!?!

Dag 8,
Vandaag is mijn 2e dag die ik moet schrijven…dus daarom weer in het Engels.
Today we woke up in our lovely cabins on the Hurtigruten ship! Martha, Caroline and I shared the cabin and all had a very good sleep on the boat. After the breakfast the anouncement was made by the captain that there was a heavy storm going on around the North Cape and we weren’t allowed to go on land. Because of the storm, many roads were closed and we couldn’t have made it to the view point. therefore the Hurtigurten made another route and passed the view point of North Cape on the sea. And really…it was even better! We loved the stormy wether outside on the deck and we really enjoyed the view from the cliff where the view points is situatied. We could see the wellknown globe and offcourse we took a lot of pictures with this view! So we were even further North then you should normally do! :-)
A couple hours later as it was planned, we were finally at our destination, where with had this nice waffels and a short brake, before we went onto the bus which had to drive us al to way to Alta. But because of the storm we couldn’t loose any more time, so we had to go further as soon as possible. On our way it was a bit of exciting ride…..snow was blowing over the roads and the bus was shaking from the winds….it was thrilling! For two times we have to wait for the convoy, which had to bring us over the mountains. The wetter was really that bad!
But hours and hours moved on and we had to enjoy ourselves. So there was this nice bottle of Aquavit again and we passed the bottle untill it was finished. But then….there was another bottle….and we kept on drinking untill everyone was feeling this little rush…. :-)
And then….when we were waiting for the second convoy, we were dancing in the bus and some us wanted to do some Zumba. Because of the lack of space in the bus, we went outside and I did my Zumba lesson as I normaly do that back home in the Gym! Some guys in a car were playing the music very loud and good for us they had some Zumba numbers….so there we are….dancing a flash mob in the snow and between the trucks….waiting to get further with our journey! We had so much fun! And everyone was dancing!
After a 7 hours drive, we finally were in our hotel in Alta. We had diner in this nice restaurant nearby the hotel and had some more beers afterwards. It was a day full of travelling, over the water and on land. But still it was a day full of fun, lots of food on the boat, lots of drinks in the bus, humor, singing and dancing! This was again a perfect day of Norway, your way!

Dag 9, Spectaculaire rit met sneeuwscooters
Vanochtend hadden we alle tijd om op het gemak te ontbijten. Pas om 10 uur werden we opgehaald om een sneeuwscooter tocht te gaan maken. En het is voor het eerst dat we ook vanavond in hetzelfde hotel slapen, dus we konden een keer heerlijk alle spullen laten liggen op de kamer!
De rit met de bus was geweldig! Wat een mooie natuur hier rondom Alta! Het lijkt wel een stukje Alaska met al die sparrebomen! Ook zien we onderweg 2 muse dieren….soort van rendieren. Geweldig mooi om te zien! We maken snel wat foto’s en vervolgen onze weg.
Aangekomen bij de scooters krijgen we eerst allemaal een speciaal pak, speciale boots, een helm en dikke wanten uitgereikt. We lopen er allemaal bij als een mars-mannetje! We krijgen uitleg over de scooters en daar gaan we dan. We delen met tweeen een scooter en ik ben met Martha samen. Halverwege zullen we gaan ruilen.
En gelijk op het eerste stuk glijden we een stukje van het pad af. Martha krijgt de scooter niet meer terug gestuurd en we vallen in slow motion om met het hele ding! Haha! We vallen in de diepe sneeuw en zakken helemaal weg. We liggen natuurlijk dubbel van het lachen. Aangezien wij voorop rijden staat het ook op de film die later zal volgen!
Maar we krabbelen weer overeind en de mannen helpen ons met de scooter weer op het pad te krijgen. We vervolgen onze weg en vanaf dat moment gaat het super! We gaan besneeuwde paden in het bos en wat heuveltjes op en af en komen dan op deze waanzinnig mooie hoogvlakte. De wind giert, de sneeuw wordt wat omhoog geblazen en het geeft werkelijk geweldige uitzichten! Wat is dit genieten! Bovenop het plateau ruilen we om….en is het mijn beurt. Ook ik moet ff wennen aan het zware sturen in de sneeuw, maar het gaat al snel goed en we komen me toch bij een afdaling! We geven allebei ff een gil….dit is toch wel heel erg cool! Die video moet toch echt fantastisch worden! Wat een ervaring alweer!
Bij terugkomst leveren we onze spulletjes in en ontmoeten we deze leuke 2 husky puppy’s van de buurman. Wat een leuke beestjes! We knuffelen en spelen met ze en gaan dan aan tafel voor een heerlijke lunch met wederom een stoofpotje met rendier! Het is de beste lunch die we hier gehad hebben! Heerlijk!
Na deze geweldige tocht en lunch gaan we terug naar het hotel waar we nu ff wat tijd voor onszelf hebben. Over 2 uurtjes verzamelen we om naar een ijshotel te gaan. Hier zullen we een rondleiding krijgen en gaan we ergens dineren. Hopelijk heb ik vanavond of morgen nog ff tijd om mijn laatste blog te doen!

Dag 10, Going Home
Na het bezoek aan het geweldige ijshotel gisteravond, hebben we een geweldig diner gehad ter afsluiting van onze trip! En als hoofdgerecht, was het er dan toch nog…..The Northern Lights. Ongelofelijk dat we juist op onze allerlaatse avond dit fenomeen nog te zien krijgen! Een teamlid komt naar binnen rennen en zegt dat de Northern Lights opkomen. Alle mensen uit het restaurant springen op en beginnen te rennen richting de uitgang. En idd…daar zijn ze dan…in het begin nog heel vaag, maar de lichten worden sterker en sterker! We staan allemaal met verbazing te kijken naar dit natuurverschijnsel en het is de slagroom op de taart, de perfecte afsluiting van een perfecte rondreis. Mooier hadden we deze reis niet kunnen afsluiten!
We proosten er allemaal op los en genieten nog lang van deze geweldige avond.

Vandaag is er dan helaas toch een einde gekomen aan deze levenservaring. Vanochtend vroeg hebben we nog allemaal onze bijdrage moeten leveren aan de video. Een uitgeschreven script hebben we moeten inspreken en terwijl we deze teksten hardop moeten voorlezen beseffen we ons weer al te goed wat voor een geluksvogels wij zijn! Want wat hebben wij een geweldige reis beleefd, mooie nieuwe vriendschappen gesloten, en mooie momenten samen beleefd. Het is echt teveel om op te noemen en het moet nog allemaal gaan bezinken, maar dit was een reis om nooit meer te vergeten!

Op dit moment zijn mijn spullen grotendeels ingepakt. Ik ga nu de laatste spullen verzamelen en over 15 minuten komt de bus ons halen om naar de airport van Alta te rijden. Van Alta zullen we naar Oslo vliegen waar ik vanavond om 19:15 uur mijn vlucht richting Schiphol heb. Genoeg tijd dus nog vandaag om de foto’s nog eens over te kijken en mijn verhalen nog eens terug te lezen. Voor nu enkel nog een foto van Noorderlicht. Maar betere foto’s en zelfs een time-colaps movie zullen nog volgen. En dan de video zelf niet te vergeten. Deze zullen we binnen een maand krijgen. Dat wordt werkelijk een plaatje en een souvenir zoals ik ‘m van te voren niet had kunnen wensen.
Nou..dat was het dan. Een dikke kus voor jullie allemaal! Bedankt dat jullie mijn blog zo fanatiek hebben gevolgd!