2014 feb – Safari & Kilimanjaro

Safari & Kilimanjaro

Dag 1 De Reis naar Kenya (Vrijdag 7 feb & Zaterdag 8 feb)

We vertrekken op vrijdag vanuit Brussel, waar we rond 11:40 uur het vliegtuig hebben richting Istanbul. Hier stappen we over en krijgen we om 19:50 onze vlucht naar Nairobi. We komen hier plaatselijke tijd aan om 3:25 op zaterdagochtend. Bij aankomst worden we opgewacht voor onze transfer naar het hotel.
Bij aankomst in het hotel kunnen we meteen inchecken, nog wat rusten, douchen, ontbijten en op pad!

Ons avontuur begint hier in de hoofdstad van Kenia, Nairobi. In het Masaï betekent Nairobi “plek van fris water”. We hebben hier de hele dag om de stad te verkennen. Er zijn genoeg barretjes en cafés en winkeltjes waar je leuke traditionele spullentjes kunt kopen. We gaan op zoek naar een leuk adres voor lunch en diner. Dit doen wij nog op eigen gelegenheid.

In de namiddag worden we terug verwacht bij het hotel, waar wij zullen kennis maken met de groep en onze gidsen voor deze rondreis. Het avontuur begint met deze welkomsmeeting rond 18 uur. Ter plekke moeten wij nog de locale “kitty: betalen, onze verzekeringsgegevens afgeven bij de begeleiding.

We overnachten en ontbijten nog in ditzelfde hotel voordat onze echte rondreis gaat beginnen.
http://www.kivimilimanihotel.com/gallery.html
Optioneele Activiteiten voor overdag:

  • Bomas of Kenya – USD10
  • Nairobi National Park safari walk – USD20
  • Carnivore Restaurant – KES2000
  • Giraffe Center – USD12

Dag 2 Kissi (Zondag 9 feb)

We stappen op bij onze safari truck en reizen richting Westen. We reizen we door het adembenemende Great Rift Valley op weg naar de vruchtbare theevelden en hooglanden van Kenia. Een prachtige introductie tot de landschappen van Kenya! Langs de Masaï, in hun rode gewaden en versierd met vele sieraden.
We stoppen voor een picknick lunch in het dorpje Narok en halen nog een aantal mensen op die eerder een reis binnen Kenya hebben voltooid.
We maken nog een finale stop naast de het bergdorp Kisii, onze laatste kasn om nog wat voorraad in te slaan voordat we de Afrikaanse wilderness in gaan. overnachten vandaag bij het bergdorpje Kissi.

We rijden vandaag in totaal zo’n 310 km van Nairobi naar Kisii (8-9 uren) over nogal ruige en hobbelachtige wegen.
Onze overnachtingsplaats is een camping en heeft warme douches. Als we erg laat zouden arriveren, zullen we overnachten in een naastgelegen accomodatie met eenvoudige hotelkamers.

Dag 3 Victoria Meer (Maandag 10 feb)

Vandaag steken we de grens met Tanzania over. Het grootste tropische meer van Afrika grenst aan de landen Kenya, Tanzania en Uganda. We kunnen kennis maken met de locals tijdens een bezoek aan de markt en we zien de echte vakmensen die de meest prachtige speksteensculpturen maken. We kunnen hier ook kiezen om een fietstocht te maken met een lokale gids of een boottocht te maken op het meer. Gewoon heerlijk relaxen is natuurlijk ook een aantrekkelijke optie. Dat zullen we ter plekke wel zien!

De nacht verblijven we op een camping met faciliteiten net buiten het stadje Musoma aan de rand van het meer.

We rijden vandaag in totaal zo’n 250 km (7-8 uur).

Dag 4 Serengeti National Park (Dinsdag 11 feb)

Eerst overbruggen we 100 km van Lake Victoria naar de toegangspoort van Serengeti National Park over een gemakkelijk begaanbare weg. We genieten nog van een picknick lunch voordat we het park binnen gaan. We trekken vervolgens zo´n 120 km over de eindeloze vlaktes van de Serengeti speurend naar wild en verder en dieper het park in. De wijde, open vlaktes van de Serengeti zijn groen na enige regenbuien en bruin en verbrand na een droog seizoen en zijn het thuis van duizenden dieren. Dit is Afrika op zijn best! Serengeti dankt zijn naam aan het Maasai woord Siringitu, de plek waar het land altijd in beweging is.
Alles in het Serengeti National Park ademt safari en achter elke struik kan ineens een leeuw, gazelle, cheetah of kudde zebra’s je pad kruisen, aangezien Serengeti een grote hoeveelheid wild herbergt! Ons kamp ligt midden tussen het wildlife en is voorzien van primitieve voorzieningen en koude douches. De vele geluiden van de bush maken ons verblijf hier ongetwijfeld onvergetelijk!

SerengetiSerengeti

We rijden vandaag zo’n 100 km (2-3 uur).

Nationalparks

Dag 5 Serengeti National Park (Woensdag 12 feb)

Deze ochtend staan we vroeg op voor een ochtend safari game drive. We gaan op pad terwijl de dieren nog het meest actief zijn en zullen rond 11 uur terug naar het kamp keren voor een brunch. Na een middag relaxen zoals de dieren dat hier ook doen, gaan we opnieuw op pad als de dag begint af te koelen voor een tweede games drive bij schemering. Na deze gamedrive keren we terug naar ons kamp voor een heerlijk diner.

Serengeti

Voor een blik op dit Nationaal Park, zie ook de video op http://www.tanzania-safari-channel.com/Serengeti-National-Park.html

We rijden vandaag in totaal zo’n 120 km (3-4 uren).

Dag 6 Ngorongoro Krater

We vervolgen onze reis middels een Game drive het park uit en betreden vervolgens na de lunch het  gebied Ngorongoro Krater. We overnachten in een eenvoudig kamp aan de rand van de krater, met een indrukwekkend uitzicht over de krater en honderden meters boven de graslanden aan de voet van ons kamp. Dit zal een onvergetelijke plek zijn om te overnachten. Voorzieningen op het kamp zijn primitief. Primitieve toiletten en koude douches.
Het kan erg koud worden op de kraterrand, ook in deze zomermaanden kan het hier fris zijn!

ngorongorongorongorongorongoro

Nationalparks

We rijden vandaag zo’n 80 km (3 uur).

Dag 7 Meserani

Per 4WD dalen we af naar de enorme, perfect intact gebleven vulkanische krater. De binnenkant van deze uitgebluste Ngorongoro krater is een eldorado voor safari liefhebbers. De Big Five is hier vaak vrij eenvoudig te spotten, het enige dier dat je hier niet tegenkomt is de giraffe, voor wie de afdaling in de krater te moeilijk is. De Ngorongoro krater wordt bewoond door maar liefst 30.000 dieren inclusief zwarte neushoorns, leeuwen, luipaarden, olifanten, zebras en nijlpaarden. De game drives die we hier gaan maken beloven uitstekend te zijn en de mogelijkheden om te fotograferen oneindig……

We rijden de krater uit en reizen we verder naar Mto Wa Mbu. Een klein dorpje en de perfecte manier om kennis te maken met het lokale Afrikaanse leven.
Daarna trekken we door naar onze campsite in Meserani, net buiten Arusha en heeft spoelbare toiletten en douches! 

We rijden vandaag zo’n 140 km (5-6 uren).

Dag 8 Marangu

Vandaag nemen we afscheid van onze truck en crew en gaan we eerst op weg naar Arusha, waar we in de middag een shuttle bus van Arusha naar het Marangu Hotel nemen, dat aan de voet van de Kilimanjaro ligt op zo´n 1300m. Deze trip zal zo´n 4 uur in beslag nemen en zullen we zonder gids moeten doen. The Shuttle bus vertrekt vanaf the Impala Hotel om 14.00 uur ´s middags, dus het geeft ons genoeg vrije tijd om Arusha op eigen gelegenheid te verkennen.
Het Marangu Hotel is een mooi farmhouse dat bestaat uit prachtige tropische tuinen en op heldere dagen, in de avond en vroege ochtenden een prachtig uitzicht geeft op de berg.
Deze avond zullen we voorafgaand aan het diner een volledige briefing ontvangen en zullen ervaren gidsen onze uitrusting gaan inspecteren. We worden dus volledig voorbereid op vertrek. Mochten iemand van de groep te laat arriveren, dan kan het zijn dat deze briefing verplaats wordt naar de volgende ochtend. Dit zullen we ter plekke bij de receptie dus nog even goed moeten navragen!

http://www.maranguhotel.com/marangu/index.html


We rijden van vandaag zo’n 4 uren.

Dag 9 Van Marangu Gate naar Mandara Hut (2725 m)

We maken kennis met de gidsen en dragers en beginnen met een uitgebreide briefing alvorens we beginnen aan het eerste deel van onze klim aan de Kilimanjaro. We starten bij de Marangu Gate op een hoogte van 1855 m en beginnen deze eerste klimdag aan een vrij gemakkelijk route door het regenwoud.
We zien hier de meest kleurrijke vogels en verschillende soorten apen. Met een geleidelijk tempo zullen we in 3-5 uur tijd een totaal lengte van 8 km overbruggen en Mandara hut bereiken (2725 m). Als we pech hebben en het dags ervoor heeft geregend, kan deze route erg glad en glibberig zijn en kan dit deel dus ook zeker meer tijd in beslag nemen. Als het meezit, zullen we echter vroeg in de middag bij deze hut uitkomen en kunnen we eventueel (als we nog energie over hebben) een kijkje gaan nemen bij de nabij gelegen Maundi Krater (2800 m). Echter moet dit in overleg met de gids en zal dit nog eens anderhalf uur in beslag nemen.

Onze hike zal 3-5 uren duren.

Dag 10 Van Mandara Hut naar Horombo hut (3720 m)

Ook vandaag hebben we weer een lange hike voor de boeg. Het eerste deel gaat nog door het laatste stuk regenwoud verder omhoog. Onze tocht voor vandaag is al wat steiler en gaat langs diverse ravijnen en door verschillende, prachtige landschappen. Na het verlaten van het regenwoud lopen we over open woestige heidelandschappen. Na zo’n 3,5 uur wandelen wisselt het landschap wederom en gaat het over in een wederom zeer aantrekkelijk en afwisselend landschap. In 5-6 uren tijd zullen we vandaag 12 km overbruggen. Het is een aantrekkelijke etappe, waarbij we voor het eerst ook zicht krijgen op de toppen Kibo (5895 m) en Mawenzi (5149 m).
We verblijven vannacht in Horombo hut op zo’n 3.780 meter hoogte, gelegen in een rotsachtige vallei.

Onze hike zal vandaag zo’n 5-7 uren duren.

Dag 11 Van Horombo Hut naar Kibo Hut (4703 m)

Vandaag doen we het wat rustiger aan, aangezien we hoe hoger we komen, de lucht steeds ijler wordt en het landschap steeds ruiger.
Echter zal het begin van de etappe steil zijn en winnen we al snel wat hoogte in deze eerste fasevan de 9 km lange tocht vandaag.
Bij deze etappe zal het ons ook duidelijk gaan worden hoe enorm de Kilimanjaro berg eigenlijk wel is.
We komen overigens ook voorbij het laatste punt waar we onze waterflessen kunnen bijvullen. Dit staat goed aangegeven, maar is zeker belangrijk voor de dag te volbrengen.
Bij Mawenzi Peak zien we het maanlandschap van de Saddle. we steken deze prachtige, maar enorme vlakte over met de Kibo top in ons vooruitzicht. We mogen genieten van deze uitzichten op de toppen Kibo en Mawenzi, totdat dikkere wolken in de middag zich om deze toppen heen zullen sluiten. De trekking zal vandaag ook weer zo’n 5-6 uur in beslag nemen.
Onze eindbestemming voor vandaag is Kibo hut op zo’n 4740 meter hoogte. Eenmaal aangekomen duiken we op tijd ons bed in.
Mawenzi from Kibo Hut

Onze hike vandaag zal zo’n 5-7 uren duren.

Dag 12 Van Kibo hut naar Uhuru Peak (5895 m)!

Rond 23:00 uur (dag 11) worden we gewekt door de gidsen voor ons laatste stuk trekking naar de top! Zigzaggend tussen het losliggende gesteente op de helling met enkel wat licht van de zaklamp bereiken we Gilman’s Point (5.685m) waar we kunnen genieten van de adembenemende zonsopkomst achter Mawenzi Peak (5.685m) waar we kunnen genieten van de adembenemende zonsopkomst acher Mawenzi Peak en over het ijs in de krater. Voor degenen die energie over hebben, kunnen nog twee uur lang verder langs de rand van de krater naar Uhuru peak, het hoogste punt van Afrika (5.896m). Vanaf hier kun je genieten van schitterende uitzichten over de krater, de ijsvlaktes en de Afrikaanse vlaktes beneden!

 

Deze hike zal zo’n 6-8 uren duren.

Dag 13 Marangu

Over alpine weilanden en door het regenwoud dalen we af naar Marangu. Hier mogen we in het Marangu Hotel genieten van welverdiende en heerlijke warme douche om weer even lekker bij te komen. ´s avonds nog gezamenlijk eten met de groep, alvorens we ons klaar moeten gaan maken voor onze terugreis.

http://www.maranguhotel.com/marangu/index.html

Dag 14 De terugreis

Deze laatste dag hebben we nodig om vanuit Marangu onze transfer (1 – 1,5 uur) te krijgen naar de luchthaven van Kilimanjaro.
I.v.m. een vluchtwijziging vertrekken we rond 4.00 uur krijgen we de terugvlucht naar Istanbul (met touchdown in Mombasa), waar we gaan overstappen op de vlucht naar Brussel.

Rond 17.00 uur verwachten wij in Brussel aan te komen.