2015 feb – Sneeuwschoenwandelen Zwarte Woud

Samen met onze vrienden Patrick en Agatha gaan we (vrij last minute) een weekendje genieten van het Winterwonderland in het Zwarte Woud. Ik plan onze dagtochtjes op basis van een artikel wat ik ooit in Op Pad heb gelezen, Klik hier voor dit artikel.

We overnachten bij Gasthaus Jägerheim.
Bij het Gasthaus mogen we gebruik maken van de sneeuwschoenen en stokken.
Het is een aardig gezellig gasthaus en het eten is er betaalbaar en kwalitatief ook zeker voldoende. Een aangenaam en redelijk low budget uitstapje dus!

In de winter is het hier in de omgeving niet altijd nodig (en soms ondoenlijk) om exact het pad van een bestaande en gemarkeerde route te nemen. Zeker in een afdaling door de sneeuw kan het handig zijn om een rechtstreekse (en vaak steile) route te kiezen. De gegeven routebeschrijving is dan ook een beschrijving in hoofdlijnen; de daadwerkelijke route kan op punten afwijken (zie ook de GPS-track) en zal naar gelang de omstandigheden ter plekke aangepast dienen te worden.

Dag 1; Van Gasthaus n Feldsee en terug (158 m stijgen en dalen over 8,5km)

Kaartje Dag1

Knipsel Dag1

Dag 2: Van Gasthaus n Feldberg (394m stijgen / 412m dalen over een lengte van 15,2km)
(8 km, +770, -770).
We vertrekken vanuit Gasthaus Jägerheim en beginnen heel vlak. Ook wel even fijn om te wennen aan de (nogal gammele en lompe) sneeuwschoenen. We starten langzaam, maar gestaag aan de beklimming van de van de Feldberg (1493 meter) via de westkant.
Bij slecht weer of (sneeuw)storm kan het zeer lastig oriënteren op de top zijn! Zo blijkt ook als wij zelf boven op de Feldberg staan. Op sommige stukjes zien we werkelijk géén hand voor ogen, maar we weten onze weg te vervolgen en blijven het juiste pad volgen.

We gaan naar beneden via de oostkant, links van het Grüblesattel (blauwe wybertjes volgen) en afdalen naar opnieuw de Baldenweger Hütte. Bij deze hut is helemaal niemand, maar gelukkig is hij open. We genieten er van een biertje en een kaas/worst plankje. We lopen verder terug naar Rinken.

Eenmaal onderaan het dal beslissen we de tocht te verlengen. Vertrekpunt Rinken. Over de Dr. Ganter Steig. Ontspannen op bijna gelijke hoogte door het bos, en vervolgens licht stijgend en dalend naar Hinterwaldkopf Sattel op 1125 meter. Koffie bij Hinterwaldkopf Hütte (beperkt open!). Terug over de Bankgalliweg (blauwe wybertjes) opnieuw door bos. en terug naar  Gasthaus Jägerheim.

Kaartje Dag2

Knipsel Dag2

Dag 3: Van Gasthaus grote tour naar Hinterzarten en terug (355m stijgen / 404m dalen over lengte van 16,2km).
Kaartje Dag3

Knipsel Dag3


Adres:
Gasthaus Jägerheim
Ronald van Bindsbergen
Rinken 9, 79856 Hinterzarten
www.jaegerheim.de

KAARTEN omgeving;

* Wandern & Erleben Schwarzwald, uitg. Bruckmann, 1:200.000, € 7,-. Ongeschikt om op te wandelen, maar goed als overzichtskaart.
* ADAC Freizeitkarte nr. 26 Schwarzwald , schaal 1:100.000, € 7,95, goede overzichtskaart voor het hele Schwarzwald-gebied.
* Kompass 771, Schwarzwald Südblatt 771, Wander- und Radkarte, schaal 1:75.000, €8,95. Redelijk gedetailleerde kaart van het zuidelijke deel van het Zwarte Woud.
* Freizeitkarte 505 Freiburg of 508 Lörrach, uitgeverij Landesamt für Geoinformation und Landentwicklung Baden-Württemberg, (Offizielle Karte des Naturparks, Karte des Schwarzwaldverein), schaal 1:50.000, €8,70. Goede detailkaart voor Feldberg. Op kaartblad 505 ligt Feldberg in het onderste deel van de kaart, en op 508 in het bovenste deel van de kaart.
* Wanderkarte Hochschwarzwald Feldberg Schluchsee, uitgeverij Landesamt für Geoinformation und Landentwicklung Baden-Württemberg, (Karte des Schwarzwaldverein), schaal 1:35.000, € 6,20. Gedetailleerde wandelkaart voor de omgeving van de Feldberg en de Herzorgenhorn. Met deze kaart kunnen alle tochten worden gelopen. Ook ter plekke verkrijgbaar.
* Kompass WK 898 Titiesee-Neustadt, 1:25.000, € 8,95. Deze kaart omvat het noordelijk deel van het in het artikel beschreven wandelgebied, vooral rondom de Feldberg.
* Kompass WK 898 St.Blasien-Todtmoos, 1:25.000, € 8.95. Deze kaart omvat het zuidelijk deel van het in het artikel beschreven wandelgebied, vooral rondom de Herzogenhorn.