2013/2014 Hiking Eifelsteig

De Eifelsteig telt in totaal 313 km, verspreid over 15 etappes. De afwisseling in het landschap is enorm, alsmede de grandioze vergezichten en vele formatiewisselingen. De route is overal zéér goed aangegeven, de voorzieningen onderweg zoals picknickbankjes zijn fantastisch om de wandeling aangenaam te maken.

Dave en ik hebben er altijd voor gekozen om één of twee etappes te wandelen. Verspreid over één of twee dagen. In het voor-jaar en de zomer nemen we de tent mee. In natte herst en de winter kiezen wij voor een hotelletje onderweg. Aangezien wij zelf in Geleen wonen, zijn wij vrij snel in de Eifel en wandelen wij deze route als losse dagtochten en weekendjes ter voorbereiding/training van grotere tochten in het buitenland. Desalniettemin is de Eifelsteig een ontzettend mooie route die ook zéér geschikt is voor een meerdaagse tocht of om zelfs in één keer te wandelen! In twee weken tijd moet dit ook echt goed te doen zijn!

Etappe 1, Kornelimünster – Roetgen (Afstand; 14km, Omhoog; 406m Omlaag; 214m)
De eerste etappe beginnen we in het voorjaar (april 2013) vanuit het dorpje Kornelimünster, dichtbij Aken.
Voor het gemak hebben we de auto alvast op het eindpunt geparkeerd en zijn we met de bus naar het startpunt gegaan.
Deze eerste etappe begint rustig, zonder al te veel inspanningen. De route loopt door het dal van de Inde en gaat langzaam omhoog en tussen de bossen door naar de indrukwekkende “Struffelt Heide”, het hoogtepunt van deze etappe. Een aardige trap geeft ons wel gelijk het gevoel in de Eifel te zitten en dit is nog maar het begin van de vele heuvels die ons nog staan te wachten! Maar daar doen we het voor! Deze eerste etappe begint gelijk al erg variërend en dat stelt ons gerust voor alles wat nog komen gaat. Een heerlijke etappe die ook erg leuk is om te wandelen.
Tot slot volgt een route door open, typisch veenlandschap met eindeloze vergezichten rondom Roetgen.

Etappe 2, Roetgen – Monschau (afstand 17km, omhoog 318m, omlaag 324m)
De breekbare charme van de Hoge Venen
Deze etappe bestaat uit twee in principe zeer verschillende trajecten: het eerste gedeelte naar en door de `Hoge Venen´ is voorzien van lange asfaltwegen, maar is qua landschap zeer imposant. De tweede helft loopt over mooie wegen, meestal zelfs op fraaie paden met soms grandioze uitzichten.

Etappe 3, Monschau – Einruhr (afstand 24,3km, omhoog 820m, omlaag 938m)
Dit gedeelte van het traject is uitgesproken afwisselend en heterogeen, maar hier moeten wel ettelijke beklimmingen en afdalingen worden gemaakt. Daarvoor wordt de reiziger dan gecompenseerd met een uitgesproken mix van bos, hagen en open landschappen met schitterende vergezichten op de diepe dalen en de hoog oprijzende bergruggen. Alleen in de dorpen zijn de wegen geasfalteerd, de rest van de route verloopt over heerlijke wandelpaden. Omdat er onderweg ook `aanlegmogelijk-heden´ bestaan, zijn de beste voorwaarden voor een droomtocht gegeven.

Etappe 4, Einruhr – Gemünd (afstand 21,2, omhoog 705m, omlaag 655m)
In april 2012 beginnen we eigenlijk ons Eifelsteig avontuur met deze etappe. Weliswaar niet de eerste etappe, maar vanwege familie die in Gemünd verblijft, voor ons een ideaal startpunt om de avond vooraf te beginnen met een gezellige avond in Gemünd en lekker eten en drinken. Daar zijn ze hier in de Eifel dan ook erg goed in en wij doen maar al te graag mee! We kamperen illegaal zowat in het stadspark van Gemünd. Het is dan ook maar goed dat we vroeg ons tentje uit zijn, want het blijkt dat ze ons al gespot hebben en er ons een boete van zo’n Euro 150,- boven het hoofd hangt! Het was een frisse nacht….het heeft gevroren, maar een goede slaapzak doet echt wonderen. We ontbijten nog met mijn ouders in hun camper en gaan dan op pad!
Deze etappe belooft als snel een interessante tocht te worden door het Nationalpark Eifel. We wandelen eerst een lang, maar mooi stuk langs het stuwmeer en slaan dan rechtsaf flink bergopwaarts! De Eifelsteig is duidelijk begonnen en met veel afwisseling gaat de route via de mooiste rotsweggetjes rondom de stuwmeren, Ober- en Urftsee, omhoog naar de `Dreiborner Hochebene´ met een prachtig uitzicht op het omringende heuvellandschap.
We komen in de omgeving van Vogelsang en hier kun je werkelijk de geschiedenis voelen. De verlaten barakken en het kerkje geven ons kippevel. Je kunt hier de historie om je heen zien en voelen en het maakt grote indruk op ons. We lopen verder naar het grote complex van Vogelsang en nuttigen er een drankje in het restaurant. Ook van binnen is het gebouw indrukwekkend. We overwegen nog een rondleiding te doen, maar deze duurd bijna twee uur. We besluiten vanwege tijdgebrek dit te laten voor een andere keer en lopen verder. De slotfase van deze etappe gaat via smalle dalen en eenzame paden in het dal van de Urft naar het eindpunt Gemünd.
We sluiten de avond af in een gezellig restaurant in Gemünd!

Etappe 5, Gemünd – Klooster Steinfeld (afstand 17,4km, omhoog 577m, omlaag 396m)
In Gemünd is het altijd aangenaam vertoeven. We komen hier wel vaker, want er is ook een mooie camperplaats net buiten het gezellige centurm van Gemünd. Het is natuurlijk maar een klein dorpje, maar er zijn een paar goede restaurants te vinden en ook veel goedkopere snackbars. Omdat we snel op pad willen deze vrijdagnamiddag, besluiten we een snelle hap te nemen en nog een paar uur te wandelen, voordat we onze tent gaan opslaan. We zullen gaan wild kamperen. Het is begin augustus en het weer is aangenaam. Dus we nemen de grote rugzakken, slaapspullen, tent en kookgerei en alles erop en eraan mee…..
We zullen twee etappes wandelen. Op vrijdagavond een etappe en op zaterdagochtend etappe nummer 6.
Deze etappe begint gelijk met een stevige heuvel opwaarts. We hebben de pas er gelijk goed in zitten en we zijn het er al snel over eens; het is een zeer mooie ettappe!
Deze tocht biedt een zeer afwisselende mix van bos-, panorama-, dal- en bergpaden. De weg loopt door de plaats Olef met zijn kleine historische centrum en langs aardheuvels en uitgravingen die na intensieve mijnbouw zijn overgebleven.
Bijna aan het eind van deze etappe is het voor onze vrijdagavond welletjes geweest…..het begint te schemeren en we besluiten daarom een mooi plekje te zoeken voor onze tent. Als we dan ook nog langere tijd langs een geweldige groen-strook aan onze rechtzijde wandelen, besluiten we hier onze tent op te slaan. Het was een heerlijke wandel namiddag en vroege avond!

Etappe 6, Klooster Steinfeld – Blankenheim (afstand 23,4km, omhoog 441m, omlaag 480m)
‘s ochtends vroeg (augustus 2013) worden we wakker en ruimen we onze tent snel op. We lopen eerst naar een bankje dat we dichtbij onze slaapplek gespot hadden en bereiden hier op het gemak ons ontbijt. Het is frisjes dus ook nu kiezen we er weer voor om lekker snel op pad te gaan. Het eerste stuk van deze etappe gaat door weilanden en kleine stukjes langs het bos. Deze etappe begint ons inziens ietswat saai, maar loopt als snel via dalbeemden en een hoogvlakte omlaag richting het dal van de Urft, langs de bron van de Romeinse waterleiding en verder stroomopwaarts tot vlak voor Blankenheim. In het dorpje vlak vóór Blankenheim, nemen we een heerlijke en welverdiende kop soep voor de lunch! Hierna is het nog maar een paar km doorstappen tot in Blankenheim. Ondanks het ietswat saaie begin van de etappe, blikken we toch weer terug op een mooie wandeling. Eigenlijk heeft elke etappe wel zijn hoogtepunten en is iedere etappe tot nog toe zeker de moeite waard!

Etappe 7, Blankenheim – Mirbach (afstand 17,7 km, omhoog 451m, omlaag 456m)
Het is november 2013 als we besluiten etappes 7 en 8 te gaan wandelen. Aangezien het nu een flink stuk kouder is dan een aantal weekjes geleden en eerste nachten met vorst een feit zijn, hebben we dit keer beloten te kiezen voor een hotelovernachting. Onze slaapzakken zijn weliswaar lekker warm, maar het is natuurlijk al heel vroeg donker en om vanaf 18:00 uur in een klein tentje te gaan zitten is ook weer zo jammer. En dus zoeken we een leuk hotel in de buurt van Mirbach. In Mirbach zelf is niets te vinden en dus wijken we uit naar een leuk hotel in Steffeln.
Vanaf Mirbach is dit ongeveer 14 km en dus maar een kwartiertje rijden. Omdat we nu beter zijn voorbereid op de perikelen met het openbaar vervoer in de Eifel zoeken we eerst uit of er wel bussen rijden dit weekend. Nee dus! En dus besluiten we dit keer een taxi te resveren. We parkeren de auto in Mirbach en laten ons terug rijden naar het startpunt in Blankenheim (Euro 35,-). Op deze manier lopen we naar de auto toe en kunnen we bij aankomst gelijk doorrijden naar ons hotel. We laten ons om 10:00 uur ophalen door de taxi in Mirbach. Dat is aan de vroege kant, zeker gezien de kortere etappe voor vandaag, maar dan kunnen we het wat rustiger aan doen en er weer ff in komen!
Over de hoogtes van Blakenheim en via het zogenaame Brotpfad lopen we naar het Schafbachtal en daarna opmhoog naar de hoogvlakte rondom Ripsdorf.
Zo loop je door weiden- en boslandschappen, over hoogvlaktes, rond de uitgestrekte jeneverstruikgebieden rondom de Kalvarienberg bij Alendorf en omlaag naar het Lampertstal met zijn unieke flora. Onderweg komen na zo’n 3 km al een heel mooie hut tegen. Deze hut zou geschikt zijn geweest om te overnachten. Er staat een tafel, er staan banken rondom en het is een heerlijk hutje! Dus voor wie er op zoek naar is….zeker deze overdekte hut (aangegeven op de kaart) gebruiken!
We vinden de etappe fantastisch! Een goede afwisseling van landschappen en gewoon aangenaam vertoeven. We komen door het dorp Ripsdorf en vervolgen onze weg richting het dorp Alendorf. Hier vinden we de prachtige heuvel (met Eifelblick ook aangegeven op de kaart) fantastisch! Een heuvel waar een groot kruis bovenop staat en je een soort pelgrimstocht naar boven wandelt. Heel erg mooi en het uitzicht in alle richtingen is formidabel!Door het regenachtige weer van de afgelopen weken zijn een aantal paden behoorlijk drassig. Dat maakt sommige paden door de weilanden toch vrij pittig! Ondanks dat het een lichte etappe is, maakt dit de etappe misschien wel net zo zwaar als de andere etappes!
Eenmaal in Mirbach aangekomen spotten we een klein kroegje. Binnen brant de oven voor de overheerlijke Reibekuchen! Heerlijk zijn ze! Zeker tesamen met een welverdiend potje Bier. Het Eifel Landbier is ook zeker het proberen waard! Terug bij de auto (en de mooie kerk van Mirbach, zeker ff binnen gaan kijken) vervolgen we onze weg naar het hotel in Steffeln!
We nemen een douche, kleden ons om en genieten nog van een heerlijke avond in het Vulkanhotel. Het eten is hier werkelijk fantastisch! Deze avond vroeg naar bed en opmaken voor een langere en stevigere etappe 8!

Etappe 8, Mirbach – Hillesheim (afstand 25,5km, omhoog 530m, omlaag 556m)
We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt (inclusief spek met ei) in het Vulkanhotel. Daarna rijden we naar Hillesheim, wat van hieruit maar een 12 min rijden is. In Hillesheim komt de taxi ons ophalen iets voor het afgesproken tijdstip van 9:00 uur. Hij brengt ons terug naar Mirbach, waar we weer vanuit het punt bij de kerk gaan starten. (Taxi Christen tel: 0049-6593260). De tocht van vandaag begint vrij vlak en gaat door vele weilanden. Na een klein uurtje langs een bosrand en nog iets later dwars door het oerbos heen. De paden zijn heerlijk. Breed en fijne kiezel. Heerlijk stappen en opwarmen! De eerste km’s gaan dan ook vliegensvlug! Eenmaal uit de bossen gaan we weer over hoogvlakten met weidse uitzichten over land met kalksteengroeven en door indrukwekkende dalen. Precies op de helft van deze etappe komen we langs de “Dreimühlen-Wasserfall” in het Ahbachtal, het absolute hoogtepunt van deze etappe. Iets verder op lopen we het dorpje Niederehe in, waar dichtbij de kerk het hotel Landgasthof Schröder ligt. We gaan er binnen om te lunchen, het is dan immers 12:30 uur en genieten er van een lekker warm drankje en een warme maaltijd. Een aanrader om te hier te pauzeren. Heerlijk eten! We lopen verder in de richting van Kerpen en komen we langs het mooie fort “Burg Kerpen” dat zeker de moeite waard is om er even een kijkje te gaan nemen (of zelfs te stoppen voor het eten van een pannekoek). We vervolgen onze weg en lopen verder door het dorp Kerpen. Later komen we ook nog aan de rand van het dorpje Berndorf. Ook komen we nog langs een mooie steengroeve op een heuvel. De laatste km’s vliegen voorbij. Ook deze etappe was weer een verzameling van diverse landschappen! Ondanks dat deze etappe beduidend langer is, dan etappe 7 vinden wij hem toch gelijkwaardig qua niveau.Rond 15:15 uur komen we aan bij de auto en rijden we terug naar huis! We hebben een fantastisch weekend beleefd en kijken met plezier terug op deze twee mooie etappes!

Etappe 9, Hillesheim – Gerolstein (afstand 20,2km, omhoog 517m, omlaag 587m)
Op 14 en 15 december 2013 lopen wij etappe 9 en 10, waarbij wij overnachten in een hotel Garni Am Brunnenplatz in Gerolstein. Deze trektocht onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid. Aan het begin loopt de route door een schitterend dal richting Kyll en aansluitend de hoogte in, over eindeloze hoogvlakten tot aan de `Rother Kopf´. Daarna loopt de route verder over de imposante Auberg en vervolgens naar het koraalrif van Gerolstein. De etappe begint vrij rustig en makkelijk, maar het einde van deze etappe is toch wel zwaar! Doordat je dan eigenlijk al in Gerolstein bent en het dorp in het vizier krijgt, is het een uitdaging om nog een aantal km om het dorp heen te wandelen. Zeker gezien het herfstweer zijn de paden vol modder en bladeren die het bergop toch best lastig kunnen maken.
De etappe is echter wederom erg mooi en we komen op tijd aan in Gerolstein bij de Brunnenplatz, waar we ons hotel voor de nacht hebben gereserveerd. Aangezien er een kerstmarkt staat, besluiten we hier te genieten van een welverdiende gluhwein en versnapering. We gaan er na het opfrissen en omkleden nog terug om door te zakken tot in de late avond!
Nog niet wetende wat ons de zondag de wachten stond……

Etappe 10, Gerolstein – Daun (afstand 24,1km, omhoog 811m, omlaag 714m)
Op zondag 15 december vertrekken we na een goed ontbijt voor de tweede etappe van dit weekend. Deze etappe kan worden opgedeeld in twee verschillende delen. Tot aan Neroth (ca. 3 uur) loopt de weg bijna uitsluitend door dun bebost gebied en is daarmee ideaal voor warmere dagen. Een uitzondering wordt gevormd door de Dietzenley, een vulkaankop met een uitzichttoren. Het is een pittige beklimming, maar het uitzicht op het Kylltal en de omgeving is indrukwekkend.
Daarna loopt de route voor het grootste deel door open landschap over hoogvlakten, vulkaankegels en door dalen.
De lengte van deze etappe maakt het behoorlijk zwaar! We komen in de late middag aan bij de auto en moeten dan nog terug rijden naar Maastricht. Het is dus aan te bevelen deze etappe goed te plannen en ook echt zo vroeg mogelijk te vertrekken en op pad te gaan. Zeker op een winterdag als wij deden!
Dit voorkomt dat je ‘s avonds in het donker aankomt!

Etappe 11, Daun – Manderscheid (afstand 23 km, omhoog 680m, omlaag 777m)
Op zaterdag 11 lopen we etappes 11 als finale training voor de beklimming van de Kilimanjaro begin feb 2014.
Het eerste stuk van deze etappe loopt stijl omhoog naar de maren, maar liefst drie stuks, in het hart van de Vulkaaneifel. Het water glanst donkerblauw, de brem geeft een goudgele gloed en de horizon is eindeloos breed – een prachtig kleurenspel. Het tweede deel van het traject zorgt aanvankelijk voor eenzaamheid en stilte, want het loopt in het dal van de Lieser door groene weiden en later door lichte eikenbosschages om tenslotte met vuurwerk te eindigen: het rotspad boven de rivier en de burchten bij Manderscheid. Het is werkelijk een mooie etappe. En wij vonden het erg prettig dat hij stevig begint en daarna wat vlakker wordt. We vonden hem hierdoor zeker niet zo zwaar als dat we vooraf gedacht hadden. Vergeleken met andere etappes vinden wij hem persoonlijk middelzwaar ipv zwaar.

Etappe 12 Manderscheid – Klooster Himmerod (afstand 18km, omhoog 632m, omlaag 703m)
Op zaterdagochtend 5 april 2014 parkeren we onze auto in Bruch en laten wij ons om 9:00 uur ophalen met de taxi, om vervolgens een dik half uur later vanuit Manderscheid op pad te gaan. Wij vinden het persoonlijk prettig om de auto op het eindpunt te zetten. Dan heb je het gedoe met vervoer van eindpunt naar beginpunt al achter de rug en hoef je ook geen rekening meer te houden met aankomst en vertrektijden van openbaar vervoer.
Voor Euro 40,- hebben we de twee etappes overbrugt.
We vertrekken vanuit het dorpje Manderscheid en het eerste deel van de etappe leidt ons al snel het bos in. Over het klassieke Lieserpfad met al zijn bezienswaardigheden zoals de meeslepende uitzichten op de burchten, de rotsweg en het diep ingesneden dal. De route begint lekker rustig aan dit keer en we lopen over een smal hoogtepaadje, waarbij de afgrond links toch redelijk diep en stijl is!
Het riviertje kronkelt diep naast ons langs het pad en we genieten van deze geweldig mooie start. De vogeltjes vluiten en de bomen beginnen groen te worden. Het lentegevoel komt hier echt tot leven!
We komen onderweg nog twee fietsers tegen. Twee Nederlanders die behoorlijk ervaren moeten zijn om over deze smalle en her en der toch gevaarlijke paadjes te kunnen fietsen. Echter zien ze dit ook als een uitdaging. De regulieren Eifel fietsroute vinden ze te gemakkelijk en te veilig. Dus voor de echte mountainbikers, is het fietsen van de Eifelsteig wandelversie ook een optie!
Na een tijdje vrij vlakke later ietswat glooiende paden, komen we toch ook een paar keer een behoorlijke helling tegen. Deze kuitenbijters hakken er toch wel in en zorgen voor een echte warming-up. Als we zo’n 9 km hebben gelopen, zien we hoog op de heuvel een picknick hut liggen. We besluiten er te gaan lunchen. De weg naar boven is pittig en vanaf de Eifelsteig staat de hut aangegeven en moeten we zo’n 250 m van het pad af, maar het is uitzicht dubbel en dik waard! Zeker doen allemaal! Ook alleen voor de foto!
Na een welverdiende boterham stappen we verder en krijgen we het ritme goed te pakken. De omgeving verandert en de paden worden breder. We lopen afwisselend laag langs de rivier en soms wat hoger door de bossen. Afwisselend is deze etappe zeker, want werkelijk alles kom je hier tegen!
Tot slot loop je in een zijdal op de heuvels rondom Großlittgen en door de akkers met een grenzeloos vergezicht over de hoogvlakte omlaag richting het Salmtal.
Na een dikke 19 km komen we aan bij Klooster Himmerod. Een klein dorpje, maar met een prachtige Abdij.  De Eifelsteig loopt letterlijk over het terrein van de Abdij en we gaan dan ook eerst een kijkje nemen in de grote kerk. Het zonnetje schijnt en we twijfelen dan ook niet langer om voor een heerlijk biertje op het terras te gaan zitten. We hebben een mooi uitzicht over het terrein en er is genoeg volk op de been.
Aangezien we bij het wachten op de taxi vanochtend het advies kregen hier een forel te eten, slaan we de menukaart ook niet af. We bestellen gerookte forel met brood en genieten van nog een glaasje Erdinger.
Na een lange pauze zijn we heerlijk uitgerust om te starten aan de volgende etappe. We willen immers vandaag nog zo’n 10 km lopen…

Etappe 13, Klooster Himmerod – Bruch (afstand 20,5km, omhoog 500m, omlaag 612m)
We vertrekken rond 16:00 uur bij het klooster en starten langzaam op. Beetje bij beetje komen we weer terug in ons ritme.
Hoewel deze etappe voor het grootste deel door het Salmtal loopt, gaat het hier om een mooi wandeltraject, omdat het dal een bont geschakeerd landschap heeft. Al snel zitten we weer op ons reguliere looptempo en tikken de uren alweer voorbij. We genieten van de rust en de omgeving.
Na nog zo’n 8 km lopen vinden we het wel welletjes voor vandaag en zoeken we een plekje om ons tentje op te slaan. We zijn dan net voorbij het verlaten hotel Victoria en zitten daarmee bijna op de helft van deze etappe.
Bij aankomst zetten we onze tent op en genieten we nog van een flesje wijn.
Het koelt ‘s avonds nog behoorlijk af en we kruipen dan ook op tijd ons bedje in.
Rond 6:45 uur worden we wakker en is het toch aardig fris buiten de slaapzak. Brrrr…..het zit tegen vriespunt…dat kan niet missen.
We kleden ons snel warm aan, ruimen de tent op, pakken onze laatste spullen in en gaan gelijk op pad. Van het wandelen krijgen we het snel alweer warmer en na een poosje lopen nemen we ons pas de tijd om een broodje te eten en even te genieten van een ontbijtje.
Al snel gaan we weer heuveltje op en heuveltje af en doet de Eifelsteig zijn werk. We maken een grote lus langs het dal van een riviertje en komen door prachtige en oude bossen. De bomen zijn hoog, het mos op de grond is dik en groen en de rivier is er breed en afwisselend stil of wild. Het lijkt wel een sprookjeslandschap! Rond 9:30 uur komen we aan bij onze auto en rijden we terug naar huis. Wat hebben we weer genoten van 40 km Eifelsteig. En dat op slechts 24 uur tijd.
Heerlijk!

Etappe 14, Bruch – Kordel (afstand 27,7km, omhoog 600, omlaag 651m)
Met Hemelvaart op donderdag 29 mei 2014 lopen wij deze etappe. Dit is met afstand de langste etappe en daarom besluiten we dit keer de dag volledig te benutten en de auto dit punt aan het startpunt te parkeren en zo vroeg mogelijk op pad te vertrekken. Iets over 9:00 uur vertrekken we vanuit Bruch. Na een flinke klim verloopt deze route door dun, gemengd bos zonder al te grote inspanningen af te hoeven leggen. Het middelste gedeelte loopt over de hoogvlakte in een boog om de gemeente Zemmer en aansluitend omlaag het dal van de Kyll in.
Ondanks de lengte van de etappe is ook dit stuk van de Eifelsteig afwisselend genoeg en kijken wij ook hier weer onze ogen uit. Onderweg nemen we onze pauzes en we genieten zelfs van een biertje in de Biergarden waar de etappe voorbij komt. We hebben de tijd en we genieten zo lang mogelijk van deze mooie en zonnige dag!
In de namiddag komen we aan in Kordel. We zijn vandaag behoorlijk wat wandelaars tegengekomen die dezelfde etappe hebben afgelegd. Al deze mensen treffen we hier ook weer in Kordel, waar de meesten van hen in een pension verblijven of een taxi nemen naar Trier. Wij genieten er van een stevige maaltijd en besluiten nog zo’n 3 km door te wandelen van de volgende etappe, aangezien we willen kamperen en daarvoor eerst nog een heuveltje dienen te overwinnen.
Eenmaal over de heuvelrug, vinden we een mooi plekje aan het water bij een picknickbank. Gezien de locatie wachten we totdat het begint te schemeren. We genieten van een flesje wijn….en nog een flesje wijn…..en weten nu ook waarom de rugzakken vandaag zo zwaar aanvoelden….. 🙂
Morgen de finale etappe wandelen en dat mag nu alvast een beetje gevierd worden! 🙂

Etappe 15, Kordel – Trier (afstand 17,2km, omhoog 773m, omlaag 736m)
Het laatste gedeelte van de Eifelsteig loopt grotendeels door bossen en is daarmee ideaal voor warme, zonnige dagen.
Aangezien we gisteren al de eerste 3 km hebben gewandeld van deze etappe, beginnen we eigenlijk direct na de eerste beklimming en afdaling. Dus na de eerste heuvel in het hoogteprofiel. Door deze verplaatsing van ons startpunt, beginnen we de dag rustig. Het pad begint vlak en gaat steeds meer glooiend en bergopwaarts door het indrukwekkende dal van de watervallen bij de Butzerbach. We kijken onze ogen uit! Het is een waar paradijs met watervalletjes, hangbruggetjes en sprookjessfeer en we genieten volop van deze mooie omgeving. We slenteren in zo’n half uur door het dal heen en vervolgen het Romeinse pad verder de bossen in. Iets later komen we langs de overblijfselen van een Romeinse kopergroeve en verderop ook langs kolossale rotsformaties middenin ht bos. Heel imposant en indrukwekkend zijn deze zogenaamde Holen!
Ongeveer op de helft van de etappe wordt het pad vlakker en kunnen de kuiten even ontspannen voor de laatste finale twee beklimmingen. We dalen vanuit het bos via een lange trap af tot aan de bebouwde kom en de rand van Trier en moeten vervolgens ook weer snel flink bergopwaarts om de rechteroever van de Moezel te beklimmen. Een geslaagd einde vormt de passage over de rotspartijen van bonte zandsteen boven deze Moezel. De stad Trier komt steeds dichterbij en de laatste drie kilimeters lopen over deze oever met mooie uitzichten en prettige uitrustpunten in de richting van de drukke stad.
Eenmaal in Trier aangekomen willen we maar 1 ding! Het terras opzoeken en de Eifelsteig afsluiten met een heerlijk biertje en een heerlijke lunch!
We hebben het volbracht! 313 km Eifelsteig gewandeld en werkelijk genoten van elke kilimoter! Wat een mooie etappes en wat een fijn land. Overal goede voorzieningen langs de route en goede bewegwijzering. De Eifelsteig is echt een aanrader!

Praktisch
Zoek van te voren altijd goed uit hoe je met het openbaar vervoer van start- naar eindpunt of andersom kunt rijden! In het weekend rijden er vaak minder bussen en op zondag soms maar een enkele bus op een paar uur of zelfs helemaal géén bus. Dus zoek dit altijd ff uit op internet of via het lokale bureau voor toerisme!

Tip! Zonder goede slaapzakken is zo’n overnachting géén pretje, dus wees voorbereid! En let bij het aanschaffen van zo’n slaapzak op de comfort temperatuur (als zo’n slaapzak tot – 10 graden aangeeft, kan de comfort rate best wel eens rond de 0 graden liggen!!! En ook zit er verschil in slaapzakken voor mannen en vrouwen (wij vrouwen hebben het sneller koud, dus een beter issolerende slaapzak nodig). Ook het matje is erg belangrijk. Een goede combinatie ben je al snel Euro 400-500 kwijt, maar geloof me…..het is elke Euro meer dan waard!